dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Prawdziwki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne grzybki uduszone w sosie śmietanowym. Trochę kaloryczne ale bardzo smaczne. Czasami warto zaszaleć i skusić się na taki dodatek do obiadu :)

Prawdziwki w śmietanie

Składniki:

Prawdziwki w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwki w śmietanie

Krok 1:

Prawdziwki w śmietanie
Oczyszczamy grzyby i cebulę a następnie kroimy.

Cebulę obieramy z łupinek i drobno siekamy. Prawdziwki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2:

Prawdziwki w śmietanie
Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę z grzybami.

W szerokim rondlu lub na patelni szklimy cebulę na rozgrzanym maśle.

Dodajemy grzyby i całość chwilę smażymy co jakiś czas mieszając.

Krok 3:

Prawdziwki w śmietanie
Grzyby doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości.

Do grzybów dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, rozmaryn oraz sól do smaku.

Całość dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę i podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Smacznego!