Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jajka faszerowane Pyzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

takie jajka smakują wszystkim moim gościom

Jajka faszerowane Pyzy

Składniki:

Jajka faszerowane Pyzy

 

  • 8 dużych jaj kurzych
  • ok 100 g pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki startego wędzonego sera
  • kilka łyżek gęstego majonezu
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane Pyzy
Jajka zalałam zimną wodą, dodałam łyżkę octu i gotowałam kilka minut - ok. 7 do 10, w zależności od wielkości jaj. Po ugotowaniu studziłam je w zimnej wodzie a gdy zupełnie wystygły obrałam ze skorupek. Każde przekroiłam poziomo na pół i wyjęłam żółtka - przełożyłam je po połowie do dwóch miseczek. Do jednej połowy dodałam trochę majonezu, starty ser i groszek, ok. 4 łyżek, rozgniotłam dokładnie widelcem na pastę, doprawiłam do smaku. Pieczarki oczyściłam i bardzo drobno posiekałam, posiekałam też cebulę. Smażyłam grzyby z cebulą na maśle aż odparowała cała woda, ostudziłam. Zimne grzyby dodałam do drugiej części żółtek, dodałam też trochę majonezu, wymieszałam i doprawiłam do smaku. Tak przygotowane pasty nakładałam na jajka. Resztę groszku wymieszałam z kukurydzą, niewielką ilością majonezu i posiekanymi ogórkami - 2 zostawiłam do dekoracji. Kopczyk z sałatki ułożyłam na środku talerza, obłożyłam go jajkami. Przybrałam pozostałymi ogórkami i zieleniną.