Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajka faszerowane to obowiązkowa przystawka na wielkanocnym stole. Ja polecam jajka faszerowane sałatką z tuńczyka.

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka

Składniki:

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka

 

  • 12 jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurudzy
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki kiszone
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka

ETAP 1:

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki

Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka
Do papryki dodajemy groszek i kukurydzę oraz tuńczyka

Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem.
Ogórki kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.
Paprykę, szczypiorek, groszek, kukurydzę i ogórki łączymy ze sobą w miseczce.

ETAP 3:

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obłupiamy i kroimy na połówki

Ugotowane jajka obłupiamy ze skorupek i przekrajamy na połówki. Wyjmujemy żółtka.

ETAP 4:

Jajka faszerowane sałatką z tuńczyka
Żółtka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki

4 żółtka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy.

ETAP 5:

Tak przygotowaną sałatką faszerujemy jajka.