Sposób przygotowania:
Jajka faszerowane z grzybami
Cebulę zetrzeć na tarce, usmażyć na złoto na maśle, dodać posiekaną pietruszkę i pokrojone w plasterki grzyby. Całość usmażyć i odstawić do wystygnięcia. Jajka obrać ze skorupek, ściąć szerszy koniec tak, aby można je było ustawić pionowo. Następnie ściąć węższy koniec i wydrążyć łyżeczką żółtka. Ucięte czubki przetrzeć przez sito. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać usmażone grzyby oraz przetarte białko. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym utrzeć na puszystą masę. Nałożyć ją do rękawa do zdobienia tortów z gwieździstą końcówką i napełniać wydrążone białka. Liście sałaty położyć na półmisek, na nich poukładać nafaszerowane jajka i polać sosem. Przygotowanie sosu: Majonez połączyć z przecierem pomidorowym, dodać ilością śmietany, by powstał krem o konsystencji sosu tatarskiego. Można doprawić solą. Polanę sosem jajka wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę, ponieważ wszystkie smaki razem się przegryza. Smacznego