Sposób przygotowania:
jajka na miękko z sosem musztardowym
Wstawić ziemniaki na ogień.
Jaja ugotować na miękko - przed podaniem zdjąć skorupkę.
W między czasie zrobić sos: na patelni rozpuścić masło i połączyć z mąką (mąka służy tu wyłącznie to zagęszczenia sosu - gdy konsystencja jest zbyt żadka można dać więcej mąki). Gdy za bardzo zgęstnieje dodać odrobinę wody oraz musztardę. Cały czas mieszać. Dolewać wodę za każdym razem gdy konstystencja zrobi się zbyt gęsta. Na koniec doprawić pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję śmietany/ciasta naleśnikowego. Może być żadszy w zależności od gustu. Podawać z ziemniakami i jajami ugotowanymi na miękko (porcja dla 2 osób). Zamiast masła można użyć smalcu. Wówczas smak jest nieco inny :)
Uwaga: składniki podałam 'na oko'. Smak powinien być wyraźnie musztardowy z wyczuwalną nutą maślaną.
Jaja ugotować na miękko - przed podaniem zdjąć skorupkę.
W między czasie zrobić sos: na patelni rozpuścić masło i połączyć z mąką (mąka służy tu wyłącznie to zagęszczenia sosu - gdy konsystencja jest zbyt żadka można dać więcej mąki). Gdy za bardzo zgęstnieje dodać odrobinę wody oraz musztardę. Cały czas mieszać. Dolewać wodę za każdym razem gdy konstystencja zrobi się zbyt gęsta. Na koniec doprawić pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję śmietany/ciasta naleśnikowego. Może być żadszy w zależności od gustu. Podawać z ziemniakami i jajami ugotowanymi na miękko (porcja dla 2 osób). Zamiast masła można użyć smalcu. Wówczas smak jest nieco inny :)
Uwaga: składniki podałam 'na oko'. Smak powinien być wyraźnie musztardowy z wyczuwalną nutą maślaną.