Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajka na rzodkiewkowej jarzynce :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście . I to jest błąd .Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.

Jajka na rzodkiewkowej jarzynce :

Składniki:

Jajka na rzodkiewkowej jarzynce :

 

  • listki od 2 pęczków rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • garść pokrojonego koperku
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Jajka na rzodkiewkowej jarzynce :
Listki rzodkiewki umyć , przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte .Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło( 1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut , dodać koper .Posolić i posypać pieprzem .Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone .Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej - posypać natką . Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam - używam potem do dekorowania jajek na talerzu .

Tagi:

jajko jajka