zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka nadziane witaminką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne jajeczka na przekąskę.

Jajka nadziane witaminką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka nadziane witaminką

 

  • 6 jajek
  • 50 g twarogu
  • 1/3 szk posiekanej rzeżuchy
  • 1/3 szk posiekanego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 rzodkiewki
  • kilka liści sałaty
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka nadziane witaminką
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i za pomocą specjalnego do wycinania nożyka przekroić każde jajko na pół. Do miseczki wyjąć żółtka, dodać do nich twaróg i ugnieść widelcem. Dodać szczypiorek, rzeżuchę oraz majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Każdą połówkę jajka napełnić masą z żółtek. Jedną rzodkiewkę pokroić na półplasterki i powciskać w masę. Gotowe jajka położyć na talerzu obłożonym liśćmi sałaty. Na koniec udekorować gałązkami koperku i kawałkami drugiej rzodkiewki.
Jajka nadziane witaminką
z żółtek, twarogu, majonezu i zieleniny przygotować pastę.
Jajka nadziane witaminką
każde jajko przeciąć specjalnym nożykiem.
Jajka nadziane witaminką
połówki jajek napełnić przygotowaną masą.
Jajka nadziane witaminką
gotowe jajka ułożyć na liściach sałaty i udekorować.