Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pasta z makrelą wędzoną i jajkami to smaczna i szybka przekąska.

Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli

 

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 5 dag sera topionego ( kremowy)
  • 5 jaj
  • 20 dag wędzonej makreli
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 2-3 czarne oliwki
  • kilka liści sałaty
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli
Ugotowane na twardo jaja ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Z białek wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce. Masło rozetrzeć z topionym serem i żółtkami. Dodać oczyszczoną z ości i zmiażdżoną widelcem rybę, posiekane 2/3 szczypiorku, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Białka z jajek napełnić pastą, posypać pozostałym posiekanym szczypiorkiem i żółtym serem. Udekorować oliwkami i ułożyć na liściach sałaty.
Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli
Miękkie masło rozetrzeć z topionym serem
Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli
Żółtka z jajek ugotowanych na twardo zetrzeć na tarce
Jajka nadziewane pastą z żółtek i makreli
Wszysto razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku