Sposób przygotowania:
Pyszne bułeczki z konfiturą
Ciasto drożdżowe:
Świeże drożdże wraz z dwoma łyżkami ciepłego mleka i mąki pszennej mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 sztuk. Do każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce nadzienia. Zawijamy w koło. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier:
Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Dekorujemy nim bułeczki.
Świeże drożdże wraz z dwoma łyżkami ciepłego mleka i mąki pszennej mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 sztuk. Do każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce nadzienia. Zawijamy w koło. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier:
Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Dekorujemy nim bułeczki.