Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 532]

Muffinki wielkanocne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy zabraknie nam czasu na skomplikowane świąteczne wypieki wystarczy sięgnąć po ten przepis na muffinki o smaku cytrynowym ozdobione żółtą polewą oraz jajeczkami . Wielkanocny stół nabierze odświętnego wyglądu.

Muffinki wielkanocne

Składniki:

Muffinki wielkanocne

na ciasto:

 

  • papierowe papilotki na muffinki

do dekoracji:

  • 1 op. żółtej polewy o smaku cytrynowym
  • jajeczka kolorowe czekoladowe do dekoracji
  • cukrowa zielona posypka

Sposób przygotowania:

Muffinki wielkanocne

Przygotowanie ciasta:

Do miski wlać mleko,jogurt naturalny,olej wbić jajko i dokładnie roztrzepać trzepaczką. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną oraz cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy mokre składniki ,dodać otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny .Wszystko zamieszać łyżka aż składniki się połączą.

Pieczenie :

Muffinki wielkanocne
Przygotowane muffinki wkładamy z formą do nagrzanego piekarnika

Papilotki na muffinki uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Formę z muffinkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. do czasu aż wbity patyk w ciasto będzie suchy.
Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Etap końcowy:

Muffinki wielkanocne
Wystudzone muffinki ozdabiamy połowa oraz dekorujemy jajeczkami

Polewę żótą o smaku cytrynowym przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy ostudzoną polewą muffinki, posypujemy cukrową zielona posypką ozdabiamy wierzch kolorowymi czekoladowymi jajeczkami.