zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Jajka po szkocku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierwszy raz zrobiłam jajka po szkocku ale już wiem, że na pewno nie ostatni. Super na Wielkanoc ale i na niedzielny obiad.

Jajka po szkocku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka po szkocku

 

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku
6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek. Mięso umyć, i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa zetrzeć obraną i umytą cebulę na drobniutkich oczkach lu bardzo drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki na masę mięsną i wymieszać. W razie konieczności doprawić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka. Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej ( bułkę można przesiać przez sito aby nie było dużych drobinek bułki ). Tak przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą i delikatnie zanurzyć. Jajka smażyć około 8 - 9 minut. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Jajka po szkocku
Etap 1przygotwac mięso i jajka do nadziewania
Jajka po szkocku
Etap 2jajka obtaczać w mące jajku i bułce
Jajka po szkocku
Etap 3opanierowane jajka kłaść do koszyka frytkownicy
Jajka po szkocku
Etap 4smazyć kilka minut i odsączyć na ręczniku