Sposób przygotowania:
Jajka po szkocku
Ugotować na twardo 4 jajka, obrać. cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie cebulę z mielonym mięsem, 1 jajkiem i łyżka mąki. Doprawić całosć do smaku solą i pieprzem. Oblepić jajka mięsem formując małe kotleciki. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu smażyć jajka 5-6 minut ze wszystkich stron na złoty kolor. Rozpuścić w garnku 2 łyżki tłuszczu, z pozostałej mąki zrobić zasmażkę, wlać mleko i rosół i stale mieszając zagotować. Do sosu wrzucić drobno pokrajany topiony serek, doprawic do smaku solą i pieprzem. Dokładnie oczyszczone pory pokrajać w krążki, w drugim garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pory. wlać odrobinę wody i dusić ok 5 minut. Jajka i pory wyłożyć na duży półmisek, sos serowy podajemy w oddzielnym naczyniu. jajka po szkocku podawać z ziemniakami puree.