Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Jajka sadzone na selerze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolejna wersja moich ulubionych jajek sadzonych - tym razem na selerze naciowym i z serem gorgonzola. Polecam.

Jajka sadzone na selerze

Składniki:

Jajka sadzone na selerze

jajka

  • jajka - 2 szt,
  • masło - 30 g,
  • seler naciowy - 2 gałązki,
  • ser gorgonzola - 40 g,
  • papryczka chilli - mały kawałek.

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone na selerze
Na patelnię włożyć kawałek masła i dodać pokrojone pałki selera. Smażyć przez 3-4 minuty na małym ogniu. Jaja umyć, wybić do miseczki a następnie przelać delikatnie na patelnię. Dodać pokruszony ser gorgonzola i drobniutkie kawałeczki papryczki chilli.

Całość przykryć pokrywka i smażyć na małym ogniu aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek. Podawać na gorąco.

smażenie selera

Jajka sadzone na selerze
Umyte pałki selera pokroić i podsmażyć na maśle

Na patelnię włożyć kawałek masła i dodać pokrojone pałki selera. Smażyć przez 3-4 minuty na małym ogniu.

smażenie jajek

Jajka sadzone na selerze
Jaja umieścić na selerze i dodać pokruszony ser

Jaja umyć, wybić do miseczki a następnie przelać delikatnie na patelnię. Dodać pokruszony ser gorgonzola i drobniutkie kawałeczki papryczki chilli. Całość przykryć pokrywka i smażyć na małym ogniu aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek. Podawać na gorąco.
Ja nie solę, bo ser jest dla mnie wystarczająco słony.


Tagi:

jajka dania