Sposób przygotowania:
Jajka w galarecie
W niewielkim rondelku ugotować w osolonej i zakwaszonej wodzie 4 jajka,wybijając je tuż nad powierzchnią wrzącej wody.Jajka wyjąc gdy ścięte jest białko,a żółtko jeszcze lekko płynne,Wyłożyć na stolnicę i wyrównać brzegi dużą filiżanką.
Żelatynę po namoczeniu rozpuścić w wodzie z kostką rosołu lub w wywarze z warzyw,czy rosole,przyprawić do smaku.
Do kompotierek,lub innych miseczek nalać po 2 łyżki galarety,odstawić do zastudzenia..Na galaretę,gdy
zastygnie,posypać po trochu drobno pokrajanych ogórków,grzybków,wędliny,położyć na to jajka,posypać zielenina i zalać galaretką.Odstawić do zastygnięcia.
Przełożyć galaretki na półmisek,wyłożony liściami sałaty,przybrać natką pietruszki.Podać z majonezem
chrzanowym..
Żelatynę po namoczeniu rozpuścić w wodzie z kostką rosołu lub w wywarze z warzyw,czy rosole,przyprawić do smaku.
Do kompotierek,lub innych miseczek nalać po 2 łyżki galarety,odstawić do zastudzenia..Na galaretę,gdy
zastygnie,posypać po trochu drobno pokrajanych ogórków,grzybków,wędliny,położyć na to jajka,posypać zielenina i zalać galaretką.Odstawić do zastygnięcia.
Przełożyć galaretki na półmisek,wyłożony liściami sałaty,przybrać natką pietruszki.Podać z majonezem
chrzanowym..