jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Jajka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne jajka ja to uwielbiam

Jajka w galarecie

Składniki:

Jajka w galarecie

 

  • 4 jajka
  • 2 szkl. wywaru lub wody
  • kostka rosołowa z drobiu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • kilka marynowanych grzybków
  • łyżka drobno pokrajanej dobrej
  • kiełbasy,szynki lub baleronu.
  • łyżka zielonej pietruszki.
  • kilka liści zielonej sałaty.

Sposób przygotowania:

Jajka w galarecie
W niewielkim rondelku ugotować w osolonej i zakwaszonej wodzie 4 jajka,wybijając je tuż nad powierzchnią wrzącej wody.Jajka wyjąc gdy ścięte jest białko,a żółtko jeszcze lekko płynne,Wyłożyć na stolnicę i wyrównać brzegi dużą filiżanką.
Żelatynę po namoczeniu rozpuścić w wodzie z kostką rosołu lub w wywarze z warzyw,czy rosole,przyprawić do smaku.
Do kompotierek,lub innych miseczek nalać po 2 łyżki galarety,odstawić do zastudzenia..Na galaretę,gdy
zastygnie,posypać po trochu drobno pokrajanych ogórków,grzybków,wędliny,położyć na to jajka,posypać zielenina i zalać galaretką.Odstawić do zastygnięcia.
Przełożyć galaretki na półmisek,wyłożony liściami sałaty,przybrać natką pietruszki.Podać z majonezem
chrzanowym..