ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Jajka w kajzerkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajny pomysł na weekendowe śniadanie :)

Jajka w kajzerkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w kajzerkach

 

  • na 4 porcje:
  • 4 bułki
  • 4 jajka
  • kawałek startego sera żółtego (ilość wg uznania, u mnie 4 pełne łyżki)
  • 1 duży plaster szynki z indyka
  • garść posiekanej zielonej cebulki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka w kajzerkach
Z bułek odcinamy wierzchy i delikatnie palcami wyciągamy środek bułki, tak żeby nie naruszyć zewnętrznej warstwy. Do środka każdej bułki dodajemy łyżkę sera oraz kilka paseczków szynki ( plaster szynki należy uprzednio pokroić w kostkę lub w paseczki). Następnie wbijamy jajko, uważając aby nie rozlało się na zewnątrz,dodać sól i pieprz. Piekarnik nagrzać na ok. 170 stopni i tak przygotowane bułki piec ok. 20 min aż jajko się zetnie (idealnie jeśli jajko będzie miało konsystencję jajka sadzonego ). Ja dałam na wysoką półkę piekarnika na funkcję termoobieg+zapiekanie z góry. Jak będą gotowe posypujemy z wierzchu zieloną cebulką. Smacznego :)
Jajka w kajzerkach
środek bułki należy ostrożnie wydłubać
Jajka w kajzerkach
potrzebny jest nam duży plaster drobiowej szynki
Jajka w kajzerkach
oraz kawałek startego sera żółtego ,można dać więcej
Jajka w kajzerkach
na koniec wbijamy jajka i doprawiamy