Sposób przygotowania:
Jajka w koszulkach wg Dominiki
Sporządzić sos: białą zasmażkę z mąki i tłuszczu rozprowadzić chłodnym mlekiem, mieszając zagotować, dodać przyprawy, sok z cytryny i całość pogotować na małym ogniu 4-8 minut. Po odstawieniu z ognia jeszcze od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuszek. W rondlu lub na głębokiej patelni zagotować 2 szklanki wody, dodać łyżkę octu i osolić. Do dwóch filiżanek wbijać ostrożnie po jednym jajku, tak by żółtko pozostało w całości. Przelać je uważnie na wrzątek i od chwili ponownego zawrzenia gotować około 4 minuty. Gdy białka się zetną, wyjmować cedzakową łyżką na salaterkę. Po ugotowaniu wszystkich jajek (można to robić równocześnie w dwóch garnkach) zalać je gorącym sosem i zaraz podawać np. z ryżem na sypko i surówką.