haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

English Breakfast to przede wszystkim fasolka w sosie pomidorowym, sadzone jajka, pieczarki, grillowany boczek i kiełbasa. Do tego tosty i hash browny (trójkąty ze startych ziemniaków pieczone w piekarniku). Ja dzisiaj zrobiłam jajka w koszulkach.

Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem

 

  • 2 jajka
  • 1 plaster boczku
  • 1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym
  • 3 łyżki octu spirytusowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem
1. W garnku zagotowałam wodę i dodałam do niej 2-3 łyżki octu i sól.

2. Jajko rozbiłam i wbiłam do miseczki (jajka powinny być schłodzone, wtedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie miękkie).

3. Łyżką cedzakową zamieszałam wrzątek, tak aby na środku powstał wir i wrzuciłam do niego jajko z miseczki. Wir ładnie uformuje białko. Gotowałam jajko około 70 sekund.

4. Delikatnie wyjęłam jajko z wrzątku i odcedziłam na ręczniku papierowym.

5. Boczek usmażyłam, a fasolkę podgrzałam.

6. Można dodać podsmażone pieczarki i kiełbaskę.

Podawać z tostami posmarowanymi masłem.
Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem
Żeby zrobić dobre jajko w koszulce należy do wody dodać ocet i łyzka wytworzyć wir.
Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem
W środek wiru wrzucamy jajko i gotujemy dobrą minutę.
Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem
Jajko odcedzamy. Należy pamiętać, że gotujemy tylko jedno jajko na raz.
Jajka w koszulkach z fasolką i boczkiem
Przed położeniem na talerz jajko należy odsączyć na ręczniku papierowym