joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Jajka w serowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjne wielkanocne śniadanie nie może obejść się bez jajka. Moja propozycja to jajka w pysznej, chrupiącej i aromatycznej skorupce. Doskonałe na ciepło i na zimno.

Jajka w serowej skorupce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w serowej skorupce

 

  • 8 jajek
  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • olej do smażenia
  • starty chrzan

Sposób przygotowania:

Jajka w serowej skorupce
6 jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na chwile aby lekko wysechł. Ser wymieszać z bułką tartą i przyprawą z pomidorami suszonymi. 2 jajka rozbełtać w miseczce, maczać ugotowane jajka. Następnie panierować je w bułce tartej. Czynność powtórzyć. Opanierowane jajka smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać z tartym chrzanem. Zamiast suszonych pomidorów można dodać do panierki inne ulubione zioła, np. paprykę, zioła prowansalskie itp.
Jajka w serowej skorupce
W talerzu wymieszać starty ser, bułkę tartą i suszone pomidory.
Jajka w serowej skorupce
Jajka dwukrotnie panierować w jajku i panierce
Jajka w serowej skorupce
jajka smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju
Jajka w serowej skorupce
Usmażone jajka osączyć na ręczniku papierowym