pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szkockie jaja - połówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

w oryginale w mięsie są obtaczane całe jajka

Szkockie jaja - połówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szkockie jaja - połówki

 

  • 1 jajko świeże
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mięso mielone 50 dag,
  • ½ bułki czerstwej
  • woda 50ml
  • cebula 1
  • przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • majeranek 2 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • bułka tarta
  • smalec

Sposób przygotowania:

Szkockie jaja - połówki
Mięso mielone mieszamy z przyprawą do mięsa mielonego. Wbijamy jajko i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy jeszcze bułkę wymoczoną w 50 ml wody i wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Dosypujemy jeszcze soli do smaku, pieprzu czarnego, majeranku i papryki słodkiej. Mieszamy ponownie. Ugotowane na twardo jajka rozcinamy po połowie. Połówkę jajka oblepiamy dokładnie mięsem mielonym. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Smacznego.
Szkockie jaja - połówki
Mięso mielone przyprawiamy cebulką, przyprawami i dodajemy bułkę
Szkockie jaja - połówki
Jajka rozcinamy po połowie i oblepiamy masą mięsną
Szkockie jaja - połówki
Następnie jajka dokładnie obtaczamy w bułce tartej
Szkockie jaja - połówki
Obtoczone w mięsie połówki jajek smażymy na rozgrzanym smalcu