mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sosik jest przepyszny, pasuje nie tylko do jajek, ale także wędlin, mięs czy nawet do ziemniaczków;)

Jajka w sosie koperkowym

Składniki:

Jajka w sosie koperkowym

 

  • jajka - ilość dowolna ( u mnie 6 szt. ale sosu dość sporo wychodzi, więc można o połowę

 

  • pęczek posiekanego koperku
  • 1/2 l wody
  • 1/4 kostki masła
  • 1 kostka rosołowa - u mnie drobiowa Winiary
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka mąki
  • vegeta i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie koperkowym
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub połóweczki. Wodę zagotować, dodać masło, kostkę, przyprawy i koperek. Rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Zahartować tj . wlać do tej mieszaniny 2 łyżki gorącego wywaru, szybko zamieszać. Dodać to do gotującego się wywaru, chwilę gotować na małym ogniu. Jajka ułożyć na talerzu i polać sosikiem. Udekorować ćwiartkami pomidorków;) bardzo do tego dania pasują, bez nich potrawa jest troszkę mdła, a z pomidorami przepyszna.