Sposób przygotowania:
Jajka w sosie śmietanowym
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobne kostkę. Zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować ok. 10 min, aż stanie miękka. Przecedzić. Wywar wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i przyprawą do zup. Przyprawę dodawać przed solą, ponieważ jest słona. Pieczarki umyć, obrać i po odcięciu końcówek nóżek pokroić w plasterki. Poddusić na maśle, dodać do sosu. Ugotować jajka mollet lub w koszulkach. Ułożyć na półmisku i zalać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami z wody i gotowanymi warzywami.
Uwaga! Sos można zgęścić mąką.
Czas wykonania: 25 min
Uwaga! Sos można zgęścić mąką.
Czas wykonania: 25 min
edziakalitowa