karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Jajka z farszem serowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny farsz do jajek! Nie tylko na specjalne okazje...

Jajka z farszem serowo-pieczarkowym

Składniki:

Jajka z farszem serowo-pieczarkowym

 

  • 6 jajek
  • 15 dag sera żółtego (np. radamer, masdamer)
  • 10 dag pieczarek
  • masło (do podsmażenia pieczarek)
  • szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka z farszem serowo-pieczarkowym
Jajka ugotować na twardo. W tym czasie ser zetrzeć na tarce, może być na drobnych oczkach, chyba że chcemy uzyskać więcej sera w farszu, to wówczas na grubych. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle do momentu aż zmiękną i odparuje wodą (resztę wody ewentualnie zlać). Szczypiorek umyć i poszatkować. Gdy pieczarki ostygną połączyć je z serem i szczypiorkiem, dodając majonez. Wymieszać. Ugotowane, obrane i ostudzone jajka przekroić wzdłuż. Wydrążyć żółka i połączyć z resztą składników. Gotowy farsz nakładać w zagłębienia po żółtkach i podawać.