Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane w śmietance :
Śmietankę zmieszać z utartym serem , posolić , popieprzyć. Na dno kokilki do zapiekania włożyć masło. Wlać śmietankę z serem i przyprawami. Delikatnie wbić jajka tak by żółtka się nie rozlały. Rozgrzać piekarnik. Do głębokiego naczynia ( brytfanki ) wlać wody, wstawić kokilkę z jajkami ( wody ma być tyle by sięgała do wysokości ¾ kokilki ). Wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 7-10 minut od chwili gdy woda w brytfance zacznie się gotować. Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciast – gdy żółtko zaczyna się ścinać potrawa jest gotowa. Ostrożnie wyjąć kokilkę z piekarnika. Posypać z wierzchu dodatkami ( drobno pokrojona wędzonka, podsmażone pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojony szczypiorek), popieprzyć. Podawać z chrupiącym tostem .