Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajka zapiekane w śmietance :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moim zdaniem bardziej danie obiadowe niż śniadaniowe bo jest bardzo syte .

Jajka zapiekane w śmietance :

Składniki:

Jajka zapiekane w śmietance :

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki utartego sera żółtego ostrego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 plasterki wędzonki ( zamiennie podsmażone pieczarki , szczypiorek )

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w śmietance :
Śmietankę zmieszać z utartym serem , posolić , popieprzyć. Na dno kokilki do zapiekania włożyć masło. Wlać śmietankę z serem i przyprawami. Delikatnie wbić jajka tak by żółtka się nie rozlały. Rozgrzać piekarnik. Do głębokiego naczynia ( brytfanki ) wlać wody, wstawić kokilkę z jajkami ( wody ma być tyle by sięgała do wysokości ¾ kokilki ). Wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 7-10 minut od chwili gdy woda w brytfance zacznie się gotować. Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciast – gdy żółtko zaczyna się ścinać potrawa jest gotowa. Ostrożnie wyjąć kokilkę z piekarnika. Posypać z wierzchu dodatkami ( drobno pokrojona wędzonka, podsmażone pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojony szczypiorek), popieprzyć. Podawać z chrupiącym tostem .