Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Jajko upieczone w kajzerce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne śniadanie z chrupiącą bułką, szczypiorkiem i moim ulubionym jajkiem z płynnym żółtkiem

Jajko upieczone w kajzerce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajko upieczone w kajzerce

 

  • 2 małe kajzerki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • Oliwa
  • Szczypiorek
  • Sól ziołowa

 

Sposób przygotowania:

Jajko upieczone w kajzerce
Z bułek obcinamy wierzchy i wydrążamy miękkie środki. Wydrążone kajzerki układamy w małych naczynkach nadających się do pieczenia w piekarniku, wysmarowanych wcześniej oliwą. W środek każdej bułki wkładamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko i posypujemy solą ziołową. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 160 stopni. Wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem aż białko całkowicie się zetnie- ale nie za długo, żeby żółtko pozostało płynne. Trzeba obserwować. Ja piekę ok 15 minut. Grzanie góra- dół i włączony termoobieg. W czasie pieczenia resztki bułek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodajemy umyty, osuszony, posiekany szczypiorek. Upieczone jajka w kajzerkach posypujemy grzankami ze szczypiorkiem i podajemy gorące.
Jajko upieczone w kajzerce
Z bułek trzeba odciąć wierzch i wydrążyć środek, potem włożyć po łyżeczce masła
Jajko upieczone w kajzerce
do każdej bułki wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą ziołową
Jajko upieczone w kajzerce
Długość pieczenia zależy od piekarnika. W moim trwa to ok 15 minut przy 160 stopniach, grzanie góra- dół i włączony termoobieg
Jajko upieczone w kajzerce
Podczas pieczenia na patelni przygotowujemy gzranki ze szczypiorkiem

Tagi:

jajko jajka