Sposób przygotowania:
Jajko upieczone w kajzerce
Z bułek obcinamy wierzchy i wydrążamy miękkie środki. Wydrążone kajzerki układamy w małych naczynkach nadających się do pieczenia w piekarniku, wysmarowanych wcześniej oliwą. W środek każdej bułki wkładamy łyżeczkę masła, wbijamy jajko i posypujemy solą ziołową. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 160 stopni. Wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem aż białko całkowicie się zetnie- ale nie za długo, żeby żółtko pozostało płynne. Trzeba obserwować. Ja piekę ok 15 minut. Grzanie góra- dół i włączony termoobieg. W czasie pieczenia resztki bułek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodajemy umyty, osuszony, posiekany szczypiorek. Upieczone jajka w kajzerkach posypujemy grzankami ze szczypiorkiem i podajemy gorące.
darmiona
Tit