Sposób przygotowania:
Pizza z czosnkiem niedźwiedzimETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem wlać letnią wodę, dodać mąkę, wyrabiać około 10 minut, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać sól i olej, ponownie wyrabiać około 10 minut.
ETAP 2:
Pod koniec wyrabiania wsypać drobno posiekany czosnek niedźwiedzi, wyrabiać przez kilka minut.
ETAP 3:
Cisto wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
ETAP 4:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, wsypać pokrojone w kostkę pieczarki, smażyć do odparowania. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Wyrośnięty krążek ciasta posmarować ketchupem, oprószyć oregano, wyłożyć pieczarki z cebulą.
ETAP 5:
Na warstwie pieczarek ułożyć cienkie plasterki boczku i posypać pokrojonymi paluszkami mozzarelli.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzać do 200 °C włożyć blaszkę z pizzą i piec około 12-15 minut.
danielek