Sposób przygotowania:
Jarmuż zapiekany pod ziemniakami
Jarmuż blanszujemy 3 minutki. Przekładamy na sito, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy 5 dużych ziemniaków, odkładamy do ostygnięcia, ubijamy na puree, dodajemy bulion warzywny i ugniatamy aż do uzyskania kremowej masy. Na patelni na oliwie podsmażamy pocięty w paski czosnek. Kiedy oliwa nasączy się jego aromatem dodajemy kukurydzę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Puree dzielimy na dwie części, pierwszą układamy na dnie nasmarowanej formy (naczynia żaroodpornego) tak by przysłaniała całość. Następnie układamy jarmuż, na którego wierchu kładziemy kukurydzę z czosnkiem, całość polewam oliwą z patelni. W tym momencie nakładamy drugą części puree, którą smaruję na wierchu. Całość posypujemy sowicie startym serem. Pieczemy 20 minut w tep. 180 st.