SUPERPRZEPIS

Jarmużowo-marchwiowa rolada

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Jarmużowo-marchwiowa rolada Więcej zdjęć (3)

Inspirowany kuchnią Magdy Gessler przysmak nie tylko dla jaroszy. Nawet zwolennicy tradycyjnego pasztetu nie odczują braku mięsa, gdy na stole pojawią się ta rolada!

Składniki:

Jarmużowo-marchwiowa rolada

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jarmużowo-marchwiowa rolada
Obgotowany jarmuż drobno kroimy. Ubijamy białka, dokładamy stopniowo żółtka, Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz jarmuż. Doprawiamy całość. Masę przekładamy na blaszkę ( 24x36cm) i pieczemy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu zawijamy ją w wilgotną ściereczkę. ( Jak przy sporządzaniu rolady biszkoptowej). Po ostygnięciu przekładamy farszem marchwiowym. Dekorujemy i schładzamy w lodówce.

NADZIENIE: Marchew i ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy, Pod koniec dokładamy do niej utłuczone ziemniaki. Marchew miksujemy ma puree i mieszamy z masą cebulowo-ziemniaczaną. Doprawiamy i przekładamy roladę. Część farszu odkładamy do dekoracji. Gotową posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.
Jarmużowo-marchwiowa rolada
Marchew mieszamy dokładnie z masą ziemniaczaną
Jarmużowo-marchwiowa rolada
Gotowym nadzieniem przekładamy ciasto jarmużowe