Sposób przygotowania:
Jarska pizza z mozzarellą i pokrzywamiCiasto:
Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy i układamy na blasze.
ETAP 2:
Kazdy placek smarujemy domowym sosem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą wymieszaną z posiekaną cebulką.
ETAP 3:
Następnie dookoła placka posypujemy posiekaną drobniutko świeżą pokrzywą oraz suszonymi pomidrami-środek zostawiamy na jajko.Posypujemy solą i ziołami do smaku.Pieczemy 15 minut w temp 200*c,
ETAP 4:
po tym czasie pizzę wyjmujemy, wbijamy do każdej po jajku i znów zapiekamy około 10 minut aż jajka się zetną. Podajemy gorącą.
SylaUla