olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Jarski kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapuśniak sporządzony na bulionie warzywnym doprawiony solą, pieprzem oraz czosnkiem sprawia, że jego smak jest bardzo wyrazisty.

Jarski kapuśniak

Składniki:

Jarski kapuśniak

 

  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • ½ selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Jarski kapuśniak
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję aż będą miękkie. Marchew, pietruszkę, seler oczyszczam, zalewam zimną wodą, dodaję por i gotuję wywar, w międzyczasie zbieram szumy. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy dodaję do niego pokrojoną kapustę kiszoną i gotuję do momentu kiedy kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaję do zupy ugotowane ziemniaki, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem.