Jarski placek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placek smakuje najbardziej mojemu synkowi, który ładuje na niego słuszną porcje keczupu i wcina aż się uszy trzęsą

Jarski placek

Składniki:

Jarski placek

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 15 dkg. chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jarski placek
Twaróg utrzeć z olejem na gładko, wbić jajka i dodać sól. Wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dać do ciasta. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wyłożyć okrągłą blaszkę śr. ok. 22cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.

Obraną marchew pokroić na cienkie plasterki. Paprykę pokroić w krążki i wyłożyć na ciasto. Śmietanę rozbełtać z jajkiem i żółtkiem, doprawić do smaku i polać na warzywa. Piec w tem. ok. 200stopni przez 40 minut. Na placek możemy położyć także inne warzywa np: brokuły.