Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście
Mięso umyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kaszę opłukać i wrzucić do osolonego wrzątku i także ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić. Mięso zmielić w maszynce do mięsa albo zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski. Dodać kaszę. Wypłukaną i osuszoną pekinkę pokroić w małą kostkę i dodać do miski. Pomidory drobno pokroić i dodać do reszty składników. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i papryką. Wymieszać. Gdyby masa się nie "kleiła" dodać bułkę tartą i ponownie dobrze wymieszać. Kapustę czerwoną podzielić na liście. Z każdego odkroić głąb i nałożyć po około 1-1,5 łyżki farszu i zwinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem nicią bawełnianą. W dość dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Do wrzątku partiami wkładać gołąbki i gotować około 15-20 minut. Wyjąć delikatnie i położyć na "moment" na czystą bawełnianą ściereczkę. Przed podaniem pozbawić nici. Smacznego!