Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jarzynka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jarzynka do obiadu gotowana na parze, z dodatkiem masła.

Jarzynka do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jarzynka do obiadu

 

  • 3 średnie marchewki
  • 1 średni por (biała część)
  • 20 dkg brokuła
  • sól do smaku
  • przyprawa grill ziołowy- wg uznania
  • 2 łyżki masła
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Jarzynka do obiadu
Obrane marchewki pokroić w plasterki. Por dokładnie oczyścić z piasku i pokroić w półplasterki. Brokuł podzielić na poszczególne różyczki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku do gotowania na parze. Oprószyć je leciutko solą i przyprawą ziołową. Garnek przykryć. Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Po ugotowaniu warzywa przełożyć do miski. Do gorących warzyw dodać masło. Poczekać, aż masło się rozpuści, a następnie bardzo delikatnie wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu. Warzywa można dodatkowo posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem.
Jarzynka do obiadu
Obrane umyte i pokrojone w plasterki marchewki.
Jarzynka do obiadu
Pokrojony por podzielony na różyczki brokuł i marchewki umieszczone w garnku do gotowania na parze.
Jarzynka do obiadu
Masło dodane do ugotowanych na parze warzyw.