Sposób przygotowania:
Jarzynka z buraczków po barszczu
Gotujemy barszcz --- obrane i pokrojone w plastry buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie ( tyle by je przykryła) z listkiem laurowym , zielem angielskim i pieprzem ziarnistym przez godzinę. Odcedzamy zużywając wywar na barszcz. Buraki studzimy, odrzucamy listki laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Buraczki ucieramy na tarce jarzynowej ( drobne oczka) lub w Rozdrabniaczu i rozdzielamy na porcje do pojemników ( u mnie wychodzi 4 porcje dla 2 osób ).Zamrozić. Kiedy potrzebujemy zrobić jarzynkę rozmrażamy porcję buraczków . Dodajemy łyżkę oleju . Doprawiamy sokiem z cytryny , odrobiną płynnego miodu , solą . * można dodać mielonego pieprzu , można też zrobić z nich buraczki zasmażane wrzucając na łyżkę rozpuszczonego w garnuszku masła i oprószając łyżka mąki , a potem zagotowując.