Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynka z buraczków po barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie lubię marnować żywności .Pomijam aspekt finansowy - po prostu coś się we mnie przekręca na myśl , że ja wyrzucam a ktoś może być głodny.

Jarzynka z buraczków po barszczu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynka z buraczków po barszczu

 

 

Sposób przygotowania:

Jarzynka z buraczków po barszczu
Gotujemy barszcz --- obrane i pokrojone w plastry buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie ( tyle by je przykryła) z listkiem laurowym , zielem angielskim i pieprzem ziarnistym przez godzinę. Odcedzamy zużywając wywar na barszcz. Buraki studzimy, odrzucamy listki laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Buraczki ucieramy na tarce jarzynowej ( drobne oczka) lub w Rozdrabniaczu i rozdzielamy na porcje do pojemników ( u mnie wychodzi 4 porcje dla 2 osób ).Zamrozić. Kiedy potrzebujemy zrobić jarzynkę rozmrażamy porcję buraczków . Dodajemy łyżkę oleju . Doprawiamy sokiem z cytryny , odrobiną płynnego miodu , solą . * można dodać mielonego pieprzu , można też zrobić z nich buraczki zasmażane wrzucając na łyżkę rozpuszczonego w garnuszku masła i oprószając łyżka mąki , a potem zagotowując.
Jarzynka z buraczków po barszczu
Buraki ugotować do miękkości z przyprawami
Jarzynka z buraczków po barszczu
Miękkie buraczki odcedzić i ostudzić by łatwiej było je utrzeć
Jarzynka z buraczków po barszczu
Buraczki utrzeć na drobnych lub średnich oczkach tarki jarzynowej
Jarzynka z buraczków po barszczu
Utarte buraczki włozyc do pojemniczka i zamrozić a gdy chcemy użyc - rozmrozić - i doprawić