msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Jarzynowa na rozgrzewkę.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W mroźne zimowe dni nie ma jak rozgrzewająca zupa po powrocie do domu.A jeśli jest pełna warzyw to i zdrowa ale i optymistycznie kolorowa.

Jarzynowa na rozgrzewkę.

Składniki:

Jarzynowa na rozgrzewkę.

 

  • 0,5 kg mrożonej mieszanki warzywnej 8-składnikowej
  • 0,25 kg małej,jędrnej cukinii
  • 1 cebula
  • 5 dag mrożonego szpinaku (1 brykiet)
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 płaska łyżka mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa na rozgrzewkę.
Zagotować wodę,w międzyczasie pokroić cukinię wraz ze skórką w maleńką kosteczkę.Wrzucić ją do wrzątku wraz z mieszanką warzywną.Wsypać przyprawę Kucharek i suszone zioła, wrzucić kostki warzywne i mini kostkę cebulka smażona.Gotować kilka minut,dołożyć brykiet szpinaku.Mąkę rozmieszać z jogurtem i energicznie mieszając wlewać cienką strużką trochę zupy, aby "zahartować" nasz zabielacz. Wlać całość do garnka z zupą,mocno podgrzać , ale nie gotować. Wlać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki. Jeśli zupa ma być daniem jednogarnkowym, dodajemy ugotowany makaron np.świderki lub ziemniaki pokrojone w kostkę ziemniaki.Nawet wróg szpinaku zje tą zupę z apetytem, bo go nie zauważy.