BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Jarzynowa z młodą kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam pyszną zupę jarzynową, z dodatkiem młodej kapusty, smakuje wyśmienicie. Zupa sycąca i zawierająca mnóstwo witamin.

Jarzynowa z młodą kapustą

Składniki:

Jarzynowa z młodą kapustą

 

  • woda około 2,5 - 3 litrów,
  • porcja rosołowa 1 szt,
  • udko 1 szt,
  • marchewki 2 -3,
  • kalafior 1/2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • por kawałek,
  • ziemniaki 4 -5 szt,
  • młoda kapusta 1/2 główki,
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku,
  • cukier do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • masła klarowne 3 -4 łyżki,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • koperek zielony 1/2 pęczka,
  • groszek zielony 1/2 puszki,
  • fasola szparagowa około 200 g,

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z młodą kapustą
Mięso rosołowe oczyścić, opłukać,włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.

Gdy zacznie się gotować zebrać szumowiny wytworzone podczas gotowania,doprawić solą.

Dodać obrane, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i kawałek selera.

Gotować około 15 minut. 

Kalafior opłukać podzielić na różyczki.

Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę. 

Kapustę obrać z brzydkich liści poszatkować.

Fasolkę szparagową obrać pokroić na mniejsze kawałki.

Por opłukać pokroić w prążki.

Do wywaru dodać pokrojone opłukane ziemniaki oraz fasolkę i por.

Gdy warzywa będą już na pół miękkie dodać kalafiora.

Krótko przed końcem gotowania dodać poszatkowaną kapustę oraz odsączony groszek konserwowy.

Doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. 

Masło klarowne rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażyć. 

Do gotującej zupy dodać zasmażkę ciągle mieszając, aby nie porobiły się grudki.

Zagotować.

Koperek opłukać, posiekać dodać do gotowej już zupy. 

W razie potrzeby doprawić do smaku według własnego uznania. 

Zupę można zabielić słodką śmietaną, u mnie bez śmietany.