Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekka zupa jarzynowa z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, świeżej cukinii i kalarepki, z nutką pikanterii w postaci papryczki chili...

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Składniki:

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kalarepki
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 10 dkg cukinii
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Etap 1

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką
Upieczona ostudzona i obrana czerwona papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, następnie ostudzić i obrać.

Etap 2

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką
Pokrojona w kostkę cebula posiekany czosnek i papryczka chili.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.

Etap 3

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką
Obrane i pokrojone marchewki i starty obrany seler.

Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 4

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką
Cebula czosnek i papryczka chili zeszklone na oleju.

Cebulę, czosnek i chili zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.

Etap 5

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Do tego dodać marchewkę i seler, chwilę razem podsmażać.

Etap 6

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Do warzyw w garnku wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.

Etap 7

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalarepkę obrać i również pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.

Etap 8

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Warzywa dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 9

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Cukinię umyć. Cukinię i pieczoną paprykę pokroić w kostkę.

Etap 10

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Cukinię i paprykę dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut, aż cukinia zmięknie.

Etap 11

Jarzynowa z pieczoną papryką, cukinią i kalarepką

Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.