aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rozgrzewająca zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Syta i rozgrzewająca zupa jarzynowa, idealna na zimowe obiady. Wykorzystałam do niej mrożone przeze mnie warzywa, gdy w okresie letnim było ich pod dostatkiem, w zimie mam je na wyciągnięcie ręki do przygotowania takiej właśnie zupki.

Rozgrzewająca zupa jarzynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa jarzynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa jarzynowa
Do garnka wrzucamy umyte skrzydełka z kurczaka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przyprawiamy solą i gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu pod przykryciem. Po ok. 1 godzinie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę marchewki, oraz pietruszkę. Zupę gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy groszek, fasolkę szparagową oraz brukselkę. Całość gotujemy następne 5 minut. W tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z odrobiną wody. Zalewamy nią zupę jarzynową, energicznie mieszając. Zupę przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem i gotujemy 3 minuty. Gorącą nalewamy do miseczek i podajemy na rozgrzewający obiad.
Rozgrzewająca zupa jarzynowa
Skrzydełka z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy do miękkości.
Rozgrzewająca zupa jarzynowa
Do ugotowanego mięsa dodajemy : ziemniaki, marchewki, pietruszkę, groszek, fasolkę szparagową i brukselki. Gotujemy do miękkości warzyw.
Rozgrzewająca zupa jarzynowa
Zupę zabielamy śmietaną wymieszaną z odrobiną wody.
Rozgrzewająca zupa jarzynowa
Tak przygotowaną zupę jarzynową na końcu doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.