jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jarzyny z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

jarzyny z ryżem, wartościowe danie na obiad o każdej porze roku

Jarzyny z ryżem

Składniki:

Jarzyny z ryżem

 

  • 25 dag ryżu
  • 4 białe kiełbaski
  • 10 dag żółtego sera goudy
  • 3 szklanki rosołu instant
  • 4 marchewki
  • 2 średnie pory
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • tłuszcz- do formy

Sposób przygotowania:

Jarzyny z ryżem
Obrać cebulę, pokroić w kostkę. oczyścić, umyć pozostałe warzywa, następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, smażyć z cebulą, aż stanie sie szklisty, wlać 3 szklanki rosołu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pory i marchew. Smażyć kiełbaski 10 minut na pozostałym tłuszczu. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do ugotowanego ryżu. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie, napełnić połowę ryżu z warzywami. Rozłożyć warstwę kiełbasy, przykryć resztą ryżu. Utrzeć żółty ser, posypać zapiekankę.

Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stop. C. Posypać resztą posiekanej natki.

Tagi:

ryż sery ser