Sposób przygotowania:
Jarzyny z ryżem
Obrać cebulę, pokroić w kostkę. oczyścić, umyć pozostałe warzywa, następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, smażyć z cebulą, aż stanie sie szklisty, wlać 3 szklanki rosołu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pory i marchew. Smażyć kiełbaski 10 minut na pozostałym tłuszczu. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do ugotowanego ryżu. Posmarować tłuszczem żaroodporne naczynie, napełnić połowę ryżu z warzywami. Rozłożyć warstwę kiełbasy, przykryć resztą ryżu. Utrzeć żółty ser, posypać zapiekankę.
Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stop. C. Posypać resztą posiekanej natki.
Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stop. C. Posypać resztą posiekanej natki.