Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jasny biszkopt z dwóch jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niski biszkopt do przekładania np. masami śmietanowymi.

Jasny biszkopt z dwóch jaj Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jasny biszkopt z dwóch jaj

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jasny biszkopt z dwóch jaj
Jajka wbić do miski,dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty krem (5-10 minut ubijania). Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Szybko, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką średniej tortownicy. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i ostudzić.
Jasny biszkopt z dwóch jaj
Jajka z cukrem ubijane na puszysty krem.
Jasny biszkopt z dwóch jaj
Mąką z proszkiem do pieczenia stopniowo dosypywana do ubitych jajek.
Jasny biszkopt z dwóch jaj
Gotowe ciasto na biszkopt przelane do tortownicy.