Sposób przygotowania:
Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie
Do szklanego naczynia lub słoika przekładamy składniki zaczynu i dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na całą noc. Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, czarnuszkę, sól, cukier. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto przez kilka minut , przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Ponownie odgazowujemy i pozostawiamy na 30 minut, czynność tą powtarzamy jeszcze przez dwa razy.
Formę (31x12 cm.) smarujemy olejem i przekładamy do niej chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia.
Formę (31x12 cm.) smarujemy olejem i przekładamy do niej chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia.