bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam pieczywo z dodatkiem czarnuszki. Chleb ma wyjątkowy smak i aromat, bardzo długo zachowuje świeżość.

Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie

Składniki:

Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie

Zaczyn:

 

  • 200 ml. letniej wody

 

  • 2 łyżki zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

 

 

  • 300 ml letniej wody

 

  • 1,5 łyżeczki soli

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jasny chleb z czarnuszką na zakwasie
Do szklanego naczynia lub słoika przekładamy składniki zaczynu i dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na całą noc. Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, czarnuszkę, sól, cukier.  Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy,  wyrabiamy ciasto przez kilka minut , przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut.  Po tym czasie ciasto odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Ponownie odgazowujemy i pozostawiamy na 30 minut, czynność tą powtarzamy jeszcze przez dwa razy.

Formę (31x12 cm.) smarujemy olejem i przekładamy do niej chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia.  

Tagi:

chleb