Sposób przygotowania:
Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do miski, dodać sól i przyprawę, wymieszać. Pośrodku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i około pół szklanki wody, łyżką wymieszać na papkę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Dodać zakwas i mieszając dolewać stopniowo wodę. Dłońmi wyrabiać ciasto przez 10 minut (ja zrobiłam to w misce, ale wygodniej jest na stolnicy). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość (minimum 2 godziny). Po tym czasie ponownie wyrabiać przez 10 minut. Podzielić ciasto na pół i uformować dwa bochenki. Ułożyć je w sporej odległości od siebie na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem). Wrośnięte bochenki posmarować mlekiem i ostrym nożem zrobić po trzy nacięcia. Razem z papierem przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piec około 60 minut. Na czas pieczenia, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, ale ja o tym niestety zapomniałam.
zbysiowa
edytaha
:)