BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Jedno ciasto trzy rodzaje klusek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj zaserwowałam kluski śląskie w różnym wydaniu, z koperkiem ,z przecierem pomidorowym oraz zwykłe. Kluski pulchniutkie a za razem bardzo smaczne.

Jedno ciasto trzy rodzaje klusek Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Jedno ciasto trzy rodzaje klusek

 

  • ziemniaki ugotowane tak 1,5 litrowy garnek,
  • jajko,
  • sól do smaku,
  • mąka ziemniaczana tyle żeby zapełnić puste miejsce,
  • dodatkowo;
  • koperek 1/2 pęczka,
  • przecier pomidorowy 2 -3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować.

Po ugotowaniu odlać wodę, przecisnąć przez praskę.

Wyrównać powierzchnię a następnie na powierzchni zaznaczyć cztery części (ja robię sobie taki krzyż), jedną wyjąć i położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać skrobię czyli mąkę ziemniaczaną.

Dodać sól , jajko ,całość dokładnie wymieszać. 

Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na trzy części.

Do jednej dodać przecier pomidorowy, do drugiej dodać posiekany koperek, a trzecią zostawić zwykłą.

Z każdej porcji formować kluski.

Zagotować wodę dodać soli i na gotującą wodę wrzucić kluski.

Kluski można gotować razem lub każde osobno.
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Ziemniaki obrać,ugotować a następnie odcedzić
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Podzielić na 4 części do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Wyrobione ciasto podzielić na trzy części ,do jednej dodać posiekany koperek
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Do jednej dodać przecier pomidorowy
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Wyrobić ciasto i uformować kluski
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Kluski wrzucić na gotującą ,osoloną wodę, można wrzucić razem albo każde osobno

Tagi:

kluski danie