Sposób przygotowania:
Jedno ciasto trzy rodzaje klusek
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować.
Po ugotowaniu odlać wodę, przecisnąć przez praskę.
Wyrównać powierzchnię a następnie na powierzchni zaznaczyć cztery części (ja robię sobie taki krzyż), jedną wyjąć i położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać skrobię czyli mąkę ziemniaczaną.
Dodać sól , jajko ,całość dokładnie wymieszać.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać przecier pomidorowy, do drugiej dodać posiekany koperek, a trzecią zostawić zwykłą.
Z każdej porcji formować kluski.
Zagotować wodę dodać soli i na gotującą wodę wrzucić kluski.
Kluski można gotować razem lub każde osobno.
Po ugotowaniu odlać wodę, przecisnąć przez praskę.
Wyrównać powierzchnię a następnie na powierzchni zaznaczyć cztery części (ja robię sobie taki krzyż), jedną wyjąć i położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać skrobię czyli mąkę ziemniaczaną.
Dodać sól , jajko ,całość dokładnie wymieszać.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać przecier pomidorowy, do drugiej dodać posiekany koperek, a trzecią zostawić zwykłą.
Z każdej porcji formować kluski.
Zagotować wodę dodać soli i na gotującą wodę wrzucić kluski.
Kluski można gotować razem lub każde osobno.
jagoda59
BozenaMatuszczyk
gusia1000