Sposób przygotowania:
"Jednogarnkowe" danie obiadowe 3w1
Kurczaka porcjujemy (skrzydełko, biodro i nóżka), nacieramy przyprawą do kurczaka oraz sproszkowanym czosnkiem, solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1/3 kostki margaryny i pieczemy ok 40 minut w temp. 180*. W tym czasie przygotowujemy warzywa, najpierw je obieramy i myjemy. 1) Ziemniaki kroimy w talarki, a cebulę w grubsze półplasterki, dosypujemy 1 łyżkę przyprawy do ziemniaków, nieco soli i pieprzu i mieszamy razem. 2) Marchewki ścieramy na grubych oczkach, również doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i mieszamy. 3) Por kroimy w plasterki, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy, łączymy z przyrawami i mieszamy. 4) kapustę drobno szatkujemy i mieszamy z Kucharkiem - mieszamy. Mięso wyjmujemy z naczynia żaroodpornego i zlewamy tłuszcz. W naczyniu układamy kolejne porcje warzyw obok siebie, na koniec całość polewamy zlanym wcześniej tłuszczem i układamy podpieczone mięso. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut tak by warzywa i mieso było miękkie. Podajemy na ciepło.