Natalavska

Natalavska

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Jednogarnkowy gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 480
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednogarnkowy gyros to pyszne połączenie tofu, warzyw i mrożonych frytek, pieczonych z aromatycznymi przyprawami. Podany z kremowym jogurtem, świeżym ogórkiem, awokado i chrupiącymi pestkami słonecznika – pełen smaku i tekstur!

Jednogarnkowy gyros

Składniki:

Jednogarnkowy gyros

składniki główne

  • kostka tofu
  • mrożone frytki (tyle ile zjesz)
  • żółta papryka
  • pomidory koktajlowe 2 garści
  • mix sałat
  • ogórek konserwowy 1 na porcje
  • pestki słonecznika niepełna szklanka
  • awokado
  • kukurydza z puszki
  • kimchi według uznania
  • jajko sadzone 1-2 na porcje

przyprawy i dodatki

sos

  • jogurt naturalny 250g
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • ½ ogórka zielonego
  • siemię lniane łyżka
  • większa szczypta maca

Sposób przygotowania:

Jednogarnkowy gyros
1. Piekarnik nagrzej do 190°
2. Na blaszce ścieramy tofu na duże plastry które należy pokruszyć, kroimy żółtą paprykę w słupki, mrożone frytki, połówki pomidorków koktajlowych
3. Wszystko przyprawiamy i polewamy oliwą z oliwek - 15 minut do piekarnika
4. Przepuszczamy przez prasę czosnek, kroimy ogórka, siekamy szczypiorek i mieszamy z jogurtem i siemieniem
5. Na suchej patelni robimy prażony słonecznik do posypki, awokado kroimy w kostkę, smażymy jajko sadzone
6. Na talerz wykładamy spód sałat, jogurt, składniki z piekarnika, posypać szczypiorkiem, ogórkiem w kostkę, cebulką suszoną, kukurydzą