Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Walentynkowe babeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Jak mawiamy droga do serca prowadzi przez żołądek. Oto kilka wariantów walentynkowych babeczek w sam raz na Dzień Zakochanych.

Walentynkowe babeczki

Składniki:

Walentynkowe babeczki

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ok.1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

Dekoracja:

  • śmietana kremówka
  • serek mascarpone
  • lukier plastyczny
  • posypki
  • czekoladowe serduszka
  • barwnik czerwony
  • cukier puder
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Walentynkowe babeczki
W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej zmiksować mleko, jajka i olej, dodać suche i dokładnie połączyć.

Ciasto rozlać na dwie równe części i do jednej dodać kakao, tak aby uzyskać dwa kolory babeczek. Ciasto wlewać do formy wyłożonej papilotkami i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić i udekorować.

Krem różowy przygotowałam ubijając śmietankę kremówkę z mascarpone , cukrem pudrem i z czerwonym barwnikiem spożywczym. Inne babeczki udekorowałam elementami przygotowanymi za pomocą lukru plastycznego.