Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jesienna jajecznica :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo lubię taką jesienną jajecznicę w której jest wszystko. Świeże pomidory , papryka, szczypiorek –smakują inaczej niż te szklarniowe

Jesienna jajecznica :

Składniki:

Jesienna jajecznica :

 

  • ½ czerwonej papryki ( wypestkowanej i pokrojonej w paseczki )
  • ½ papryki zielonej ( wypestkowanej i pokrojonej w paseczki )
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 pomidory Lima pokrojone w pół plasterki
  • 8 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 plasterki szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 4 plasterki wędzonki pokrojonej w paseczki
  • Sól
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki masła
  • 8 jajek

 

Sposób przygotowania:

Jesienna jajecznica :
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, a potem dorzucić cebulkę i zezłocić ją. Wrzucić szynkę i wędzonkę – smażyć przez chwilę .Potem dodać papryki, pomidory i połowę szczypiorku. Dusić 5 minut. Z 4 jajek oddzielić żółtka . 4 całe jajka i białka z następnych 4 wlać na patelnię , wymieszać, smażyć. Posolić i popieprzyć .Usmażyć tak by całe białko było ścięte. Wbić odłożone żółtka , zamieszać i chwilę smażyć. Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem.