Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jesienna kapusta duszona z cebulą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taką kapustę możemy przygotować jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i mięsa. Kapusta jest przesmażona z dużą ilością cebuli i przypraw. Bardzo apetycznie pachnie i smakuje. Bardzo polecam.

Jesienna kapusta duszona z cebulą

Składniki:

Jesienna kapusta duszona z cebulą

Składniki:

  • 1 główka średniej kapusty białej
  • 4 średnie cebule
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kminek mielony według uznania
  • przyprawa do dań z kapusty według uznania

Sposób przygotowania:

Jesienna kapusta duszona z cebulą
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści ( wierzchnie liście wyrzucam ), następnie kapustę płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka bardzo dokładanie odcedzamy.

2. W między czasie cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy na patelni do miękkości i zrumienienia na maśle. Usmażoną wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty.

3. Następnie kapustę z cebulą przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku przyprawami: solą, pieprzem, kminkiem mielonym i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania kapusty.

4. Gotową kapustę podajemy jako dodatek do drugiego dania, np. do mięsa i ziemniaków.