Sposób przygotowania:
Jesienna zapiekanka
Ziemniaki gotować w łupinach 20min.Przestudzić,obrać i pokroić w plasterki.Marchewki obrać i gotować 10min.w lekko posolonej wodzie i pokroić w cienkie plasterki.Brokuł podzielić na różyczki i gotować 3min.osączyć.Cebulę pokroić w półplasterki,czosnek posiekać,ogonówkę pokroić w cienkie paski.Twaróg rozdrobnić widelcem,dodać kefir i roztrzepane jajko,przyprawić majerankiem,solą i pieprzem,wymieszać.Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną,ułożyć w nim plasterki ziemniaków,oprószyć solą i pieprzem,posypać cebulą wymieszaną z czosnkiem,rozłożyć plasterki marchewki,posypać oregano i natką pietruszki.Osączone z zalewy groszek i kukurydzę,wymieszać i wyłożyć na marchewkę,przykryć paskami ogonówki,na niej rozłożyć brokuły,oprószyć gałką muszkatołową i przykryć masą twarogowo-kefirową,ułożyć na górze kawałki masła i zapiekać w 180"C przez ok.30min.Podawać posypaną szczypiorkiem.
msewka
Alita