Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Jesienna zapiekanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Spróbujcie,nie będziecie żałować.

Jesienna zapiekanka

Składniki:

Jesienna zapiekanka

 

  • 3/4szkl.kefiru,
  • 25dag.tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 60dag.ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 brokuł,
  • 10dag.ogonówki,
  • 10dag.zielonego groszku konserwowego,
  • 10dag.kukurydzy konserwowej,
  • 2-3ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jesienna zapiekanka
Ziemniaki gotować w łupinach 20min.Przestudzić,obrać i pokroić w plasterki.Marchewki obrać i gotować 10min.w lekko posolonej wodzie i pokroić w cienkie plasterki.Brokuł podzielić na różyczki i gotować 3min.osączyć.Cebulę pokroić w półplasterki,czosnek posiekać,ogonówkę pokroić w cienkie paski.Twaróg rozdrobnić widelcem,dodać kefir i roztrzepane jajko,przyprawić majerankiem,solą i pieprzem,wymieszać.Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną,ułożyć w nim plasterki ziemniaków,oprószyć solą i pieprzem,posypać cebulą wymieszaną z czosnkiem,rozłożyć plasterki marchewki,posypać oregano i natką pietruszki.Osączone z zalewy groszek i kukurydzę,wymieszać i wyłożyć na marchewkę,przykryć paskami ogonówki,na niej rozłożyć brokuły,oprószyć gałką muszkatołową i przykryć masą twarogowo-kefirową,ułożyć na górze kawałki masła i zapiekać w 180"C przez ok.30min.Podawać posypaną szczypiorkiem.

Tagi:

jajko jajka