Sposób przygotowania:
Jesienna zapiekankaETAP 1
Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą. Gotową pieczemy do miękkości w 180°C.
ETAP 2
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Natkę pietruszki drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy do miękkości.
ETAP 3
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę upieczonej dyni. Składniki spoiwa mieszamy, tak by dynia się rozpadła.
ETAP 4
Do spoiwa wsypujemy ugotowany makaron.
ETAP 5
Mieszamy całość dodając pokrojoną pietruszkę oraz paprykę. Doprawiamy do smaku.
ETAP 6
Przygotowany makaron z dodatkami, brokuł, pozostałą dynie oraz mięso układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180°C. Gotowe.
Tuż przed wyjęciem zapiekankę możemy posypać delikatnie serem żółty, a po wyjęciu posiekaną natką pietruszki.
Marika-
misia5
Magdalena88