SUPERPRZEPIS

Jesienna zapiekanka

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Jesienna zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Dynia i brokuł świetnie ze sobą smakują, dlatego takie właśnie połączenie towarzyszyło mojej jesiennej zapiekance. Papryka dodatkowo nadaje jej kolorów a filer podnosi wartość smakową i odżywczą.

Składniki:

Jesienna zapiekanka

SKŁADNIKI:

  • 350 gram makaronu razowego świderki,
  • 450 gram dyni (waga po obraniu),
  • 1 duży brokuł,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 160 gram sera żółtego,
  • tymianek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • olej,

Sposób przygotowania:

Jesienna zapiekanka

ETAP 1

Jesienna zapiekanka
Pokrojoną i przyprawiona dynie pieczemy

Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą. Gotową pieczemy do miękkości w 180°C.

ETAP 2

Jesienna zapiekanka
Paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Natkę pietruszki drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy do miękkości.

ETAP 3

Jesienna zapiekanka
łączymy ze sobą składniki spoiwa

Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę upieczonej dyni. Składniki spoiwa mieszamy, tak by dynia się rozpadła.

ETAP 4

Jesienna zapiekanka
Makaron łączymy ze spoiwem

Do spoiwa wsypujemy ugotowany makaron.

ETAP 5

Jesienna zapiekanka
Do makaronu dodajemy paprykę i natkę

Mieszamy całość dodając pokrojoną pietruszkę oraz paprykę. Doprawiamy do smaku.

ETAP 6

Jesienna zapiekanka
Składniki zapiekanki układamy naprzemiennie w naczyniu do zapiekania

Przygotowany makaron z dodatkami, brokuł, pozostałą dynie oraz mięso układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180°C. Gotowe.

Tuż przed wyjęciem zapiekankę możemy posypać delikatnie serem żółty, a po wyjęciu posiekaną natką pietruszki.