Sposób przygotowania:
Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Czyścimy grzyby i kroimy grzyby. Obieraym i kroimy cebulę w drobną kostkę. Szklimy cebulę na łyżce masła. Dodajemy grzyby i dusimy je z cebulą około 10 minut. Studzimy grzyby. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jaja, dodajemy tymianek, ser i grzyby. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, oprószamy orzechami. Brzegi naczynia i dno wykładamy plasterkami ziemniaków. Masę grzybową wlewamy na ziemniaki, na górze układamy dekoracyjnie kilka grzybków, fasolkę szparagową i plastry mozzarelli. Wstawiamy zapiekankę na około 40 minut do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Gdy zapiekanka ładnie się zarumieni wyjmujemy ją z piekarnika. Przed podaniem dekorujemy zapiekankę gałązkami świeżego tymianku